Inno Vermijs
Inno Vermijs
System Architect

ITNEXT HELPT 3FM SERIOUS REQUEST EEN STAP VERDER

24 april 2014

In december 2014 organiseren 3FM en Rode Kruis opnieuw Serious Request. 3FM Serious Request is de jaarlijkse decemberactie van 3FM voor het Rode Kruis. Heel Nederland komt in beweging om vele grote, maar vooral ook veel kleine donaties te genereren voor het goede doel. Centraal staan een stille ramp, de 3FM-DJs in het  Glazen Huis, de uitzendingen op 3FM, Nederland 1 & 3 en de bewonderenswaardige inbreng/acties die mensen bedenken. Het Glazen Huis strijkt dit jaar neer in Haarlem. 3FM Serious Request is ieder jaar een megasucces en leverde vorig jaar 12,3 miljoen voor het Rode Kruis. Voor de Challenge wordt een beperkte groep experts geselecteerd, ITNEXT zat hier bij.

Bij de organisatie is het gevoel dat er kansen blijven liggen. Op 24 april organiseerde 3FM een speciale Challenge 3FM Serious Request. En hadden daarbij ITNEXT uitgenodigd. In overleg met 3FM en het Rode Kruis hebben wij de mogelijkheden verkent op twee sporen:

  • De Social Media-explosie die zich voltrekt rond 3FM Serious Request. Wat kun je hier meer mee doen? Analytics, visualisaties, dashboards, sentimentsanalyses, overzicht/inzicht die dit kan leveren zowel rond het fenomeen als tbv stakeholders als 3FM / Rode Kruis / Haarlem.
  • De Community/fanbase die in actie komt of wil komen. Hoe kun je hen activeren en stimuleren en de los-vast community elkaar laten ondersteunen bij het succesvol opzetten van acties.

Na een aftrap door 3FM (Wilbert Mutsaers) over 3FM Serious Request en de aanpak in de afgelopen jaren werd er kort verdiept in de kansen en lering uit andere, vergelijkbare fenomenen/fundraisers. En daarna waren wij aan de beurt. De besproken punten waren:

  • Social media analytics
  • (Big) Datavisualisatie
  • Community building
  • Crowdsourcing / crowdfunding / wisdom of the crowds
  • Online/Mobile campaigning
  • Gamification

Na een lange, maar zeer inspirerende dag werd er afgesloten met borrel waar ITNEXT werd uitgenodigd voor  de volgende kennissessie:  ICT Security. Hierover snel meer…